wtorek, 4 marca 2014

Sigeumchi namul




Koreańczycy, jak powszechnie wiadomo, uwielbiają przystawki. Im więcej, tym lepiej. Ich stoły są suto zastawione i bardzo kolorowe. Skoro potrafimy przygotować już zupę kimchi i kimchi, to teraz pora zapełnić blat dodatkami. Dzisiaj przedstawiamy sigeumchi namul (시금치나물).







Składniki:

250g świeżego szpinaku,
1 łyżka soli (dodana do wody),
6 szklanek wody,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka sezamu,
0.5 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego.








Przygotowanie:

1. Opłucz dokładnie szpinak pod zimną wodą.

2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy tylko woda zacznie wrzeć dodaj cały szpinak i zostaw go na 30 sekund.











3. Po tym czasie odcedź szpinak i hartuj go pod zimną wodą przez 2 minuty.

4. Wyciśnij wodę ze szpinaku w dłoniach, a następnie pokrój go na części za pomocą ostrego noża.











5. W miseczce zmieszaj czosnek, sos sojowy, sezam oraz olej sezamowy.

6. Pokrojony szpinak dodaj do miski z sosem i dokładnie wymieszaj.











Gotowe! Przystawka pasuje także do zupy kimchi (przytępi trochę jej ostry smak), więc zachęcamy do wypróbowania przepisu!






miyu-chan

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz