Koreańczycy, jak powszechnie wiadomo, uwielbiają przystawki. Im
więcej, tym lepiej. Ich stoły są suto zastawione i bardzo kolorowe. Skoro
potrafimy przygotować już zupę kimchi i kimchi, to teraz pora zapełnić blat dodatkami. Dzisiaj
przedstawiamy sigeumchi namul (시금치나물).
Składniki:
250g świeżego szpinaku,
1 łyżka soli (dodana do wody),
6 szklanek wody,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka sezamu,
0.5 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego.
1. Opłucz dokładnie szpinak pod zimną
wodą.
2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
Gdy tylko woda zacznie wrzeć dodaj cały szpinak i zostaw go na 30 sekund.
3. Po tym czasie odcedź szpinak i
hartuj go pod zimną wodą przez 2 minuty.
4. Wyciśnij wodę ze szpinaku w
dłoniach, a następnie pokrój go na części za pomocą ostrego noża.
5. W miseczce zmieszaj czosnek, sos
sojowy, sezam oraz olej sezamowy.
6. Pokrojony szpinak dodaj do miski z
sosem i dokładnie wymieszaj.
Gotowe! Przystawka pasuje także do zupy kimchi (przytępi trochę jej ostry smak), więc
zachęcamy do wypróbowania przepisu!
miyu-chan
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz