poniedziałek, 24 lutego 2014

Kimchi jjigae




Kimchi jjigae (김치찌개) to pikantna zupa, która gości codziennie na stołach tysięcy Koreańczyków. Podobnie jak w przypadku samego kimchi, istnieje wiele przepisów. Jedni lubią dodawać mięso, inni tofu lub owoce morza. Najważniejsze, aby zupa zawierała swój podstawowy składnik, czyli sfermentowaną kapustę. Tradycyjnie podaje się ją wraz z miseczką ryżu i zestawem przystawek.





Składniki

4 świeże lub suszone grzyby shiitake, wcześniej moczone i odcedzone
1 posiekany ząbek czosnku
3 łyżki oleju roślinnego
200 g  pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
300 g kimchi
dymka, drobno posiekana
750 ml warzywnego bulionu

Opcjonalnie:

tofu, pokrojone w 2 cm kostkę







Przygotowanie:

W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek oraz pokrojony w kostkę wędzony boczek. Całość smażymy do momentu, aż mięso nabierze złotobrązowy kolor.












Do podsmażonego mięsa dodajemy kimchi. Całość mieszając trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę.














Następnie do woka wlewamy bulion warzywny (najprościej zrobić go rozpuszczając dwie kostki bulionowe w 750 ml wody), mieszamy i pozostawiamy na gazie do wrzenia. Gdy zupa nam zawrze, dodajemy do niej grzyby shiitake, dymkę i/lub tofu. Tradycyjne kimchi jjigae robi się z tofu, jednak nam nie udało się go zdobyć. Całość przykrywamy i gotujemy przez następne 15 min.


Po tym czasie nasza zupa jest gotowa do przelania w miski i zaserwowania gościom ;)







*Pamiętajcie, że ta zupa jest bardzo ostra, dlatego nie nadaje się dla osób lubiących stonowane smaki.

*Aby złagodzić smak zupy pod koniec gotowania można wbić jajko.

*Amatorzy niezwykle pikantnych dań dla zaostrzenia smaku mogą dodać łyżkę lub dwie gochugaru (czyli płatków papryki, tych samych, których używa się do robienia kimchi).

*Przepis na kimchi znajdziecie TUTAJ






miyu-chan

2 komentarze:

  1. Dzięki za przepis, jeśli wreszcie zwalczę swojego lenia to zrobię ^^ a jeśli któraś z was mieszka w Warszawie, to taniuśkie tofu jest na Marywilskiej, tylko 2 zł za kostkę :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, dzięki za wskazówkę~!

      Polecamy, zupa jest pyszna i bardzo ostra, szczególnie po dodaniu dodatkowej porcji gochugaru :3

      ~sevy~

      Usuń